Auf dem Blog hamburgeraufstand.noblogs.org wurde der Aufruf zur Demonstration am 23. Oktober in Hamburg auf türkisch veröffentlicht. Wir dokumentieren ihn hier an dieser Stelle.

 

Bütün Ülkelerin İşçileri, Birleşin!

Hamburg Ayaklanması'nın 100. yılı - Kızıl Hamburg yaşıyor!

100 yıl önce 23 Ekim 1923'te Hamburg'da işçi sınıfı ayaklandı, Polisleri şaşırtarak hazırlıksız yakaladı, onları silahsızlandırdı ve askeri açıdan zayıf olmalarına rağmen birkaç gün uzakta tuttu. Özellikle Barmbek,Eilbek ve Schiffbek'te ve aynı zamanda Hamburg'un diğer bölgelerinde veya işçi sınıfı bölgelerinde, hasta, baskıcı, egemen sistemle mücadele etme ve onu yenme kararlılığını gösterdiler. O dönemde Hamburg'daki ve tüm Almanya'daki işçilerin durumu, öncelikle, kapitalizmin en yüksek ve son aşamasındaki derin ekonomik ve politik krizinin neden olduğu açlık ve yoksullukla karakterize ediliyordu. Bugün görüyoruz ki, Hamburg'da işçilerin ayaklanmasından bu yana geçen 100 yılda iktidar sisteminde ciddi bir değişiklik olmadı ve hâlâ krizden, açlıktan, sefaletten, savaştan ve ölümden yana duruyor. Yani bu sisteme karşı hâlâ mücadele ve direniş var, bu yüzden eski barikatlar hâlâ hayatta, tıpkı Hamburg Ayaklanması'nı anlatan bir şarkıda olduğu gibi: „Eski barikatlar hala hayatta…“

Hamburg Ayaklanmasının 100 yılı sınıfımızın devrimci tarihinin bir parçasıdır. Bu nedenle bunlar burjuvazinin tarihi çarpıtanlarına bırakılamaz. 100 yıl önce Hamburg'daki ayaklanmanın anılması basit bir tarih dersi değil, işçi sınıfının büyük önem taşıyan canlı bir deneyimidir. Tarihimiz, sınıf düşmanının ideolojik ve politik kampanyalarına karşı teorik ve pratik olarak sürekli savunulmalıdır: Devrimci tarihi savunmalıdır!

Hamburg Ayaklanmasının 100. yılını Ernst Thälmann'ın altını çizmeden anmak ve kutlamak mümkün değil! Alman Komünist Partisi'nin gelecekteki lideri, ayaklanma sırasında partinin liderliğinde önemli bir rol oynadı. Ancak sadece askeri komutanlığa gitmiyor, aynı zamanda barikatlardaki savaşçıları da ziyaret ederek morallerini yükseltiyor ve ayaklanmayı erken bitirmek isteyenleri de geri çeviriyor. Thälmann, zamanının Marksizminin bir savunucusu ve proleter enternasyonalizminin bayrağını yüksekte tutan komünist enternasyonalin bir savaşçısıydı. Bu ülkedeki işçi sınıfının tarihinin ayrılmaz bir şekilde ismiyle bağlantılı olmasının nedeni budur: Ernst Thälmann içimizde yaşıyor!

O zaman olduğu gibi, bu ülkedeki ve dünyanın geri kalanındaki sınıfın çalışması, egemen sistemin üzerindeki gücü yok etme ve sömürünün ve baskının olmadığı yeni bir dünya inşa etme göreviyle karşı karşıyadır. Tüm dünyada işçi sınıfı, en yakın müttefikleriyle birlikte yeni bir iktidar hamlesine hazırlanıyor, birçok ülkede gelecekte birleşerek büyük bir fırtına oluşturacak yeni devrimlere hazırlanıyor: Yaşasın proleter enternasyonalizm!

Hamburg Ayaklanmasının 100. yılı bir kutlama nedeni, bir öğrenme nedeni ve yeni bir dünya mücadelesinde kararlılıkla ilerleme nedeni: Parlak kızıl bir gelecek için: Kızıl bayrağı daha yükseğe kaldır!

Kızıl Birlik

Eylül 2023

Yürüyüş:

23 Ekim | Saat 18:00 | Bert-Kaempfert-Platz (Museum der Arbeit) | U/S Barmbek